Tips för att välja rätt Muminmugg från Finmug

På köpet:

Finmug inkluderar ett litet kvalitetskort med varje Muminmugg. På kvalitetskortet informeras det om muggen har en etikett eller inte och vilken skickklass den tillhör. Nedan hittar du mer detaljerad information om skickklasser, etiketter och även bottenstämplar.

Detaljerade beskrivningar för skickklasser, etiketter och bottenstämplar

Skickklass

Med etikett & Superbra

Välj detta om du samlar eller vill ge bort nya och perfekta Muminmuggar som gåva, och du gärna betalar lite extra för handkontrollerad toppkvalitet. Etiketten på muggen är i toppskick. Det finns också inga fabriksfel på glasyren eller illustrationen, vilket kan hittas på nästan varannan Muminmugg vid noggrann inspektion. Detta är muggen som en noggrann samlare skulle välja bland alla andra i butiken, helst i bra ljus. 😉

Med etikett & Helt okej

Välj detta om du vill ha en garanterat oanvänd mugg antingen för dig själv eller som en present, och mottagaren skulle acceptera en vanlig butiksköpt produkt med etikett. Denna mugg är ny, men den kan ha vanliga fabriksfel eller andra små märken på glasyren eller etiketten. För tydlighetens skull har vi fotograferat de vanligaste felen på glasyren och etiketten. Du kan se exempelbilder längst ner på sidan.

Med etikett & Välanvänd

Välj detta om du vill ha en ny etiketterad mugg till ett något lägre pris. Det kan finnas tydliga fel på etiketten och glasyren, men muggen är intakt.

Utan etikett & Superbra

Välj detta om du bryr dig om kvalitet men inte om etiketter. Detta ger dig en ny, felfri Muminmugg till ett något lägre pris. Denna mugg är mycket troligt oanvänd eftersom vi inte har funnit några spår av användning eller fabriksfel. Denna mugg är också ett bra val för samlare.

Utan etikett & Helt okej

Välj detta om du vill ha en mugg till ett rimligt pris men ändå i ganska gott skick. Denna mugg kan ha vissa användningsspår. Dessa muggar köps huvudsakligen för vanligt dagligt bruk.

Utan etikett & Välandänd

Välj detta om du vill köpa Muminprodukter till ett mycket lågt pris. Muggen har många användningsspår, men är fortfarande intakt.

Etikett

Finland

Finland är det mest värdefulla etikettalternativet. Välj detta om du samlar på Muminkoppar med en Made in Finland-etikett eller vill ha en Mumintrollprodukt tillverkad i Finland. Endast ett fåtal Muminkoppar finns tillgängliga med Made in Finland-etiketten. En lista över dessa koppar finns längst ner på sidan.

Fin/Thai

Välj detta om du vill ha en Mumintrollprodukt som möjligen är tillverkad i Finland. Baserat på etiketten går det inte att avgöra om produkten är tillverkad i Finland eller Thailand eftersom det inte står något tillverkningsland på etiketten. Etiketten visar endast produktnamnet och Arabia.fi / Iittala group.

Thailand

Thailand är det billigaste etikettalternativet. Välj detta om det inte spelar någon roll för dig i vilket land koppen är tillverkad eller om det inte finns några andra etikettalternativ för koppen. Arabias fabrik i Finland upphörde med tillverkningen av Mumintrollprodukter 2015, så koppar tillverkade efter 2015 finns endast tillgängliga med en Made in Thailand-etikett.

Thailand (Gul/Röd/Grön)

Finmug erbjuder färgalternativ för dig som vill välja en favoritfärg på etiketten eller samlar på varje färg. Under åren 2017-2021 fanns sommarsäsongskopparna tillgängliga med tre färgade etiketter. Lådor med sex koppar innehöll 3 gröna, 2 röda och 1 guldig etikett. Därför är de guldiga etiketterna de mest sällsynta och därmed något mer värdefulla.

Thailand (Paket)

Detta etikettalternativ inkluderar även den ursprungliga kartongen som hör till Muminkoppen. Endast några få specialkoppar och alla glosholmmuggar levereras med en förvaringslåda.

Bottenstämpel

By arabia

Detta är den billigaste och vanligaste bottenstämpeln. Välj detta om bottenstämpeln inte är viktig för dig, eller om det inte finns några andra bottenalternativ. Arabia bytte fabriksmärke år 2014, så alla Muminprodukter som producerats efter 2014 har denna bottenstämpel.

By arabia & årsstämpel

Liknande 'By Arabia', men på botten finns även ett årsstämpel, som anger tillverkningsåret för Muminmuggen. Från och med 2015 har alla säsongsbetonade muggar och några specialmuggar ett årsstämpel på botten.

Krona

Välj detta om du samlar på kronstämplade Muminprodukter eller om inget annat bottenstämpel är tillgängligt. Kronstämpeln finns på alla Arabias Muminprodukter som tillverkats fram till år 2014.

Krona & årsstämpel

Detta är den mest värdefulla bottenstämpeln. Mellan 1997-2001 inkluderades produktionsstartåret på Muminproduktens botten. Årstalen lades endast till det år produktionen startade, så det är mycket begränsat i antal. Denna typ av stämpel är mycket sällsynt och gammal, vilket ökar värdet på Muminmuggen avsevärt.

MOOMIN 75

Välj detta om du samlar på guldpräglade Muminmuggar eller vill ha en stilfull, guldig bottenstämpel! MOOMIN 75-stämpeln är mer värdefull än kronstämpeln (utan årsstämpel) eftersom guldstämpeln är mer sällsynt och elegant.

Exempelbilder - Med etikett & Helt okej

  • Även i förstaklassiga, oanvända etiketterade muggar hittar man fabriksfel vid noggrann undersökning. Om vi hittar ett fel på glasyren eller om etiketten är lite vikt/skadad, klassificerar vi Muminmuggen som Med etikett & Helt okej

Muminmuggar med Made in Finland-etikett

Säsongmuggar

- Joulumuki 2003-2004
- Talviyö 2007
- Talviuni 2015 (tehty myös Thailand-tarralla)
- Hetki rannalla 2015
- Juhannus 2016

Koska ensimmäiset muumimukit on valmistettu Thaimaassa vuoden 2008 loppupuolella, on myös Uimahyppy, Delfiinisukellus, Rantaelämää ja Lumilyhty varmasti tehty suomessa.

Karaktärsmuggar

- Rakkaus
- Muumipappa tuumiskelee
- Muumimamma ja marjat
- Muumipeikko jäällä
- Pikku Myy liukumäessä
- Niiskuneiti ja aarrearkku
- Haisuli, harmaa
- Nipsu, Ruskea
- Nuuskamuikkunen, Sininen
- Perhe
- Vilijonkka, harmaa
- Hemuli, violetti
- Mörkö
- Tiuhti ja Viuhti (vanhempi)
- Tuutikki, sininen
- Hattivatit
- Pikku Myy, keltainen

I Finmugs lager

- Ruotsimuki, pinkki
- 90-luvun muumimukit
Kaikkia 90-luvun mukeja ei ole tarjolla tarrallisena, mutta 90-luvulla tehtiin kaikki mukit Suomessa.

I Finmugs lager

Made in Finland-muggar finns i Finmugs sortiment