Tilläggsinformation om muminmuggarna - Vanliga frågor

Hur vet man var en muminmugg har tillverkats?

Tillverkningslandet går endast att avgöra från etiketten på muggen. De flesta etiketter anger tillverkningsland (Finland eller Thailand). Om tillverkningslandet inte anges på etiketten, kan muggens ursprung vanligtvis inte fastställas. Frasen "Designed in Finland" indikerar en mugg tillverkad i Thailand.
Kronstämpeln indikerar inte tillverkningsland, då den var endast Arabias fabriksmärke mellan åren 1981-2014. Arabias första muggar tillverkades i deras fabrik i Thailand hösten 2007, så det finns kronmärkta muggar tillverkade i Thailand från 2007 till 2014. Om du vet att muggen tillverkades före 2007 kan du vara säker på att den är tillverkad i Finland (även om det inte finns någon etikett eller om etiketten inte anger tillverkningsland).


Vilken innebörd har kronstämpeln på en muminmugg?

Samlare av muminmuggar talar ibland om “kronstämpeln”, och avser då stämpeln “Arabia Finland” som varit Arabias fabriksstämpel 1981-2014. Vissa samlare uppskattar kronstämpeln och samlar endast produkter som bär denna stämpel. Krontämpel garanterar dock inte dess finska ursprung, då kronstämpeln också användes i Arabias thailändska fabriker på Muminmuggar mellan 2007 och 2014.


Är årsstämpeln på botten av Muminmuggen värdefull?

Muminmuggar med kronstämpel kan ha ett produktionsstartårs årsnummer om tillverkningen började mellan 1996 och 2001. Endast under produktionsstartåret trycktes startårets årsnummer, vilket gör dessa muggar särskilt värdefulla, beroende på skick värda ca 2-10 gånger mer än en mugg utan årsstämpel. Årsnumret finns även på några kronmärkta specialmuminmuggar, exempelvis Muminpappa Drömmer och Kvällsseglats-muggarna.

Från 2014 förändrades Arabias fabriksmärkning. Därefter har varje säsongs- och några specialmuminmuggars botten fått tillverkningsåret inpräglat, vilket inte ökar muggens värde.

 

Kruunuleima_ARABIA_FINLAND_2001Pohja_2017

I bilden, årsnumren på en Muminkopp med kronstämpel och 'By Arabia'-stämpel.Vad avses med en “spökstämpel”?

Spökstämpeln är en serie som vanligtvis består av två bokstäver och fyra siffror som finns på botten av Muminmuggar tillverkade efter 2009, vanligtvis under kron- eller "By Arabia"-stämpeln. Bokstäverna kan hänvisa till tillverkningsplatsen (Arabia avslöjar inte bokstävernas betydelse) och siffrorna till tillverkningsdatumet, t.ex. CR1013 indikerar att muggen tillverkades i oktober 2013. Alla spökstämplar har inte bokstäver. Spökstämpeln eller dess frånvaro påverkar inte muggens värde.


Vilken innebörd har etikett på en muminmugg?

Muminsamlare använder termen etikett för den streckkodade kristermärke på en Muminmugg. Olika etiketter kan ha stor betydelse för muggens värde eftersom etiketten kan avslöja muggens ursprung eller ålder. Den mest värdefulla etiketten anses vara "Made in Finland" på grund av dess finska ursprung. Den minst värderade är "Made in Thailand"-etiketten eftersom den inte är tillverkad i Finland. Andra etiketter, såsom arabia.fi och Iittala Group, ger inte information om muggens ursprung.

Made_in_finland_tarramade_in_thailandarabia.fi

Bilder är från muggen Svart Muminpappa med olika etiketter.


Till vilka muminmuggar har det tillverkats etiketter i olika färger?

Från och med 2017 har sommarsäsongens muggar fått etiketter i tre färger. I en låda med sex muggar (beroende på sommarmugg) finns det vanligtvis 3 gröna, 2 röda och 1 gult etikett. Därför kan färgen på etiketten vara viktigt, särskilt om samlare börjar samla etiketter i olika färger.

Finmug är den enda webbutiken som erbjuder etiketter i olika färger. Du kan hitta muggar med guldiga etiketter här.


Vad betyder en 2-sidig Mumin tallrik?

De första Mumin-tallrikarna (cirka 2002-2005) trycktes på båda sidor och såldes individuellt i kartongförpackningar. Tallrikens etikett kunde ha varit fäst vid förpackningen. Eftersom de tvåsidiga tallrikarna är äldre och anses finare av många, är de också mer värdefulla. Senare fortsatte produktionen av tallrikarna med en enkelsidig version, så det kan finnas både en- och tvåsidiga versioner tillgängliga av samma tallrik..


Vilken Muminmugg kommer också med en tallrik och en skål?

Finmug har sammanställt en lista där du kan hitta tillhörande skålar, tallrikar, kannor och andra tillbehör som 4dl muggar för varje Muminmuggserie.