Usein kysytyt kysymykset

Lisätietoa muumimukeista 


Mistä tietää missä muumimuki on valmistettu?

Valmistusmaa selviää muumimukissa olevasta tarrasta. Suomessa valmistettuja muumimukeja ovat ainakin ne tarralliset muumimukit, joiden tarrassa on teksti: Made in Finland. Thaimaassa tehtyjä ovat Made in Thailand -muumimukit. Muista tarroista tai pohjaleimasta ei voi päätellä muumimukin valmistusmaata. Joitain muumimukeja on kuitenkin valmistettu pelkästään Suomessa, joten näissä tapauksissa myös tarrattomat muumimukit ovat Suomessa tehtyjä.


Mitä tarkoittaa muumimukin kruunuleima?

Muumimukikeräilijän nimittämä kruunuleima, ”Arabia Finland”, on ollut Arabian tehtaanmerkki vuosina 1981-2014. Jotkut keräilijät arvostavat tätä kruumuleimaa ja siksi keräävät kokoelmiinsa pelkästään kruunuleimallisia tuotteita. Tämä kruunuleima ei kuitenkaan takaa sen suomalaisuutta, sillä myös Arabian thaimaalaisissa tehtaissa painettiin tämä kruunuleima muumimukin pohjaan vuoteen 2014 asti. 


Mitä tarkoittaa muumimukin pohjassa oleva vuosiluku?

Muumimukin pohjassa voi olla tuotannon aloitusvuoden vuosiluku, jolloin se on valmistettu. Vuosileima löytyy muumimukeista, joiden valmistus on aloitettu vuosina 1996-2001. Vuosiluku löytyy lisäksi muutaman erikoismuumimukin pohjasta esimerkiksi Muumipeikko Unelmoi ja Iltapurjehdus -mukeista.

Vuoden 2014 aikana Arabian tehtaan merkki on muuttunut. Tämän jälkeen jokaisen sesonkimuumimukin pohjaan on lisätty valmistusvuosi.

Kruunuleima_ARABIA_FINLAND_2001Pohja_2017


Mitä tarkoittaa "haamuleima"?

Haamuleima, eli uusimpien muumimukien pohjasta löytyvä kahden kirjaimen ja neljän numeron sarja. Kirjaimet viittaavat valmistuspaikkaan ja numerot valmistuspäivämäärää. Esim CR1013 leimalla varustettu muki on valmistettu lokakuussa 2013.


Mitä tarkoittaa muumimukin tarra?

Erilaisilla tarroilla voi olla suurikin merkitys muumimukin arvossa. Arvostus johtuu siitä, että tarrasta voidaan päätellä muumimukin alkuperä tai ikä. Arvokkaimpana tarrana pidetään Made in Finland -tarraa sen suomalaisuuden vuoksi. Vähiten arvossa on Made in Thailand -tarra, koska sitä ei ole valmistettu Suomessa. Muista tarroista, kuten ”arabia.fi” ja ”Iittala Group”, ei voi päätellä niiden alkuperää.

Made_in_finland_tarramade_in_thailandarabia.fi


Mihin mukeihin on tehty erivärisiä tarroja?

Vuodesta 2017 lähtien kesäsesonkimukeihin on tehty kolmen värisiä tarroja. Yhdessä laatikollisessta (6kpl) muumimukeja on kesäsesonkimukista riippuen yleensä 3kpl vihreitä tarroja, 2kpl punaisia tarroja ja 1kpl keltaisia tarroja. Tämän vuoksi tarran värillä saattaa olla merkitystä varsinkin silloin, jos keräilijät alkavat keräämään myös eriväriset tarrat kokoelmiinsa.

Esimerkkejä: Kesäteatteri (2017), Lähdetään lomalle (2018), Iltauinti (2019), Loikoilua (2020)


Miksi joissakin muumilautasissa on kuva molemmilla puolilla?

Ensimmäiset muumilautaset painettiin kaksipuolisina ja niitä myytiin pahvipakkauksissa yksittäin. Muumilautasen tarra saattoi olla kiinni pakkauksessa. Koska kaksipuoleiset lautaset ovat vanhempia ja useimpien mielestä hienompia, ne ovat myös arvokkaampia. Myöhemmin lautasten tuotantoa jatkettiin yksipuoleisena.


Kruunu- ja vuosileimat