Lisätietoa muumimukeista - Usein kysytyt kysymykset

Mistä tietää missä muumimuki on valmistettu?

Valmistusmaa selviää vain muumimukissa olevasta tarrasta. Useimmissa tarroissa lukee valmistusmaa (Finland tai Thailand). Jos valmistusmaata ei kerrota tarrassa, ei mukin alkuperää yleensä voida selvittää. Myös "Designed in Finland" viittaa Thaimaassa valmistettuun mukiin.
Kruunuleimakaan ei kerro tuotteen valmistusmaasta, koska se oli "vain" Arabian tehtaanmerkki vuosina 1981-2014. Arabian Thaimaan tehtaalla on ensimmäiset mukit tehty 2007 syksyllä, joten vuosina 2007-2014 on myös Thaimaassa valmistettu kruunuleimaisia mukeja. Jos tiedät, että muki on valmistettu ennen vuotta 2007, voit olla varma, että se on tehty suomessa (vaikka mukissa ei olisi tarraa tai tarrassa ei lue valmistusmaata).


Mitä tarkoittaa muumimukin kruunuleima?

Muumimukikeräilijän nimittämä kruunuleima, Arabia Finland, on ollut Arabian tehtaanmerkki vuosina 1981-2014. Jotkut keräilijät arvostavat tätä kruumuleimaa ja siksi keräävät kokoelmiinsa pelkästään kruunuleimallisia tuotteita. Tämä kruunuleima ei kuitenkaan takaa sen suomalaisuutta, sillä myös Arabian thaimaalaisissa tehtaissa painettiin kruunuleima muumimukin pohjaan vuosina 2007-2014.


Onko muumimukin pohjassa oleva vuosiluku (vuosileima) arvokas?

Kruunuleimaisissa muumimukeissa pohjassa voi olla tuotannon aloitusvuoden vuosiluku, jos mukin valmistus on aloitettu vuosina 1996-2001. Ainoastaan tuotannon aloitusvuonna painettiin aloitusvuoden vuosiluku, eli todella harvoihin mukeihin. Siksi kruunuleimainen muki vuosiluvulla on erityisen arvokas, kunnosta riippuen n. 2-10kertaa arvokkaampi kuin muki ilman vuosileimaa.
Vuosiluku löytyy lisäksi muutaman kruunuleimaisen erikoismuumimukin pohjasta esimerkiksi Muumipeikko Unelmoi ja
Iltapurjehdus -mukeista.

Vuoden 2014 aikana Arabian tehtaanmerkki on muuttunut. Tämän jälkeen jokaisen sesonkimuumimukin ja muutaman erikoismukin pohjaan on lisätty valmistusvuosi, joka ei lisää mukin arvoa.

Kruunuleima_ARABIA_FINLAND_2001Pohja_2017


Mitä tarkoittaa "haamuleima"?

Haamuleima on 2009 jälkeen ilmestyneiden muumimukien pohjasta löytyvä yleensä kahden kirjaimen ja neljän numeron sarja. Haamuleima on kruunuleiman tai "By arabia" leiman alapuolella. Kirjaimet saattavat viitata valmistuspaikkaan (Arabia ei paljasta kirjaimien tarkoitusta) ja numerot valmistuspäivämäärää. Esim CR1013 -leimalla varustettu muki on valmistettu lokakuussa 2013.
Kaikissa haamuleimoissa ei ole kirjaimia. Haamuleima tai sen puuttuminen ei vaikuta muumimukin arvoon.


Mitä tarkoittaa muumimukin tarra?

Muumikeräilijät käyttävät muumimukissa olevasta viivakoodillisesta etiketistä nimitystä tarra. Erilaisilla tarroilla voi olla suurikin merkitys muumimukin arvossa, joka johtuu siitä, että tarrasta voidaan päätellä muumimukin alkuperä tai ikä. Arvokkaimpana tarrana pidetään Made in Finland -tarraa sen suomalaisuuden vuoksi. Vähiten arvossa on Made in Thailand -tarra, koska sitä ei ole valmistettu Suomessa. Muista tarroista, kuten arabia.fi ja Iittala Group, ei voida päätellä muumimukin alkuperää.

Made_in_finland_tarramade_in_thailandarabia.fi

Kuvat ovat Muumipappa Tuumiskelee mukin erilaisista tarroista.


Mihin muumimukeihin on tehty erivärisiä tarroja?

Vuodesta 2017 lähtien kesäsesonkimukeihin on tehty kolmen värisiä tarroja. Yhdessä laatikollisessa (6kpl) muumimukeja on kesäsesonkimukista riippuen yleensä 3 vihreää, 2 punaista ja 1 keltainen tarra. Tämän vuoksi tarran värillä saattaa olla merkitystä varsinkin silloin, jos keräilijät alkavat keräämään myös eri väriset tarrat kokoelmiinsa.

Finmug tarjoaa ainoana verkkokauppana erivärisiä tarroja. Esimerkiksi kultaisella tarralla olevat mukit löydät täältä.


Mitä tarkoittaa 2-puoleinen muumilautanen?

Ensimmäiset muumilautaset (n. vuosina 2002-2005) painettiin kaksipuolisina ja niitä myytiin pahvipakkauksissa yksittäin. Muumilautasen tarra saattoi olla kiinni pakkauksessa. Koska kaksipuoleiset lautaset ovat vanhempia ja useampien mielestä hienompia, ne ovat myös arvokkaampia. Myöhemmin lautasten tuotantoa jatkettiin yksipuoleisena, joten samasta lautasesta saattaa olla tarjolla 1- ja 2-puolinen versio.


Mihin muumimukiin kuuluu myös lautanen ja kulho?

Finmug on tehnyt listan, josta löydät jokaiseen muumimukisarjaan liittyvät kulhot, lautaset, kannut ja muut oheistuotteet, kuten 4dl mukit.