Tietoa muumimukeista - Usein kysytyt kysymykset

Lisätietoa muumimukeista 

Vinkkejä oikean muumimukin tai muun muumituotteen valintaan

Näiden vinkkien alta löydät lisätietoa yleisesti arabian leimoista ja muumimukeista.

 

Kaupan päälle: Finmug laittaa jokaisen muumimukin mukaan pienen laatukortin. Laatukortissa kerrotaan onko muki tarrallinen vai tarraton ja missä kuntoluokassa se on. Alta löydät tarkempaa tietoa kuntoluokista, tarroista ja jopa pohjaleimoista.

Laatukortti muumimukeille

Kunto

Tarrallinen & Superhyvä: Valitse tämä, jos keräilet tai haluat antaa lahjaksi uusia ja täydellisiä muumimukeja sekä maksat mielellään käsintarkistetusta huippulaadusta hieman enemmän. Mukissa oleva tarra on huippukunnossa. Lasitteessa tai kuvituksessa ei myöskään ole tehdasvirheitä, joita löytyy tarkasti katsomalla melkein joka toisesta muumimukista. Tämä on se muki, jonka tarkka keräilijä valitsee kaupassa käydessään kaikkien mukien joukosta, mielellään hyvässä valossa 😉

Tarrallinen & Aivan hyvä: Valitse tämä, jos haluat varmasti käyttämättömän mukin joko itselle tai lahjaksi ja muumituotteen saajalle kelpaa aivan tavallinen kaupasta saatava tarrallinen tuote.
Tämä muki on uusi, mutta siinä saattaa olla muumituotteille hyvin tavallisia tehdasvirheitä tai muita pieniä jälkiä lasitteessa tai tarrassa. Selkeyden vuoksi olemme kuvanneet tavallisimpia virheitä lasitteessa ja tarrassa. Voit katsoa esimerkkikuvat sivun alalaidasta.

Tarrallinen & Kovia kokenut: Valitse tämä, jos haluat hieman edullisemmin uuden tarrallisen mukin. Tarrassa sekä lasitteessa saattaa olla selkeitä virheitä, mutta muki on ehjä.

 

Tarraton & Superhyvä: Valitse tämä, jos välität laadusta, mutta et tarroista. Tästä saa hieman edullisemmin uuden ja virheettömän muumimukin. Tämä muki on hyvin todennäköisesti käyttämätön, koska emme ole löytäneet siitä mitään käytön jälkiä tai tehdasvirheitä. Tämä muki on hyvä valinta myös keräilyyn.

Tarraton & Aivan hyvä: Valitse tämä, jos haluat mukin edullisesti, mutta kuitenkin kohtuullisen hyvässä kunnossa. Tässä mukissa voi olla jonkin verran käytön jälkiä. Näitä mukeja ostetaan pääasiassa tavalliseen arkikäyttöön. 

Tarraton & kovia kokenut: Valitse tämä, jos haluat ostaa muumituotteita erittäin edulliseen hintaan. Mukissa on erittäin paljon käytönjälkiä, mutta muki on kuitenkin ehjä. 

 

Tarra

Thailand: Halvin tarravaihtoehto. Valitse tämä, jos sinulle ei ole merkitystä, missä maassa muki on valmistettu. Suomessa ollut Arabian tehdas lopetti muumituotteidein valmistuksen vuonna 2015. Vuoden 2015 jälkeen valmistettuja mukeja ei ole tarjolla kuin Made in Thailand -tarralla.

Finland: Arvokkain tarravaihtoehto. Valitse tämä, jos keräilet Made in Finland -tarralla olevia muumimukeja tai haluat Suomessa valmistetun muumituotteen. Vain harvassa muumimukissa on tarjolla Made in Finland -tarra. Lista löytyy sivun alareunasta.

 

Fin/Thai: Valitse tämä, jos haluat muumituotteen, joka on mahdollisesti tehty Suomessa. Tarran perusteella ei voi päätellä, onko tuote tehty Suomen vai Thaimaan tehtalla, koska siinä ei lue valmistusmaata. Tarrassa lukee vain tuotteen nimi ja Arabia.fi / Iittala group / designed in Finland.

Thailand (kultainen/punainen/vihreä): Valitse itsellesi mieluinen väri tai kerää kaikki eri väriset tarrat. Vuosina 2017-2021 ilmestyneissä kesäsesonkimukeissa oli tarjolla kolmen värisiä tarroja. Kuuden mukin laatikoissa oli 3 vihreää, 2 punaista ja 1 kultainen tarra. Tämän vuoksi kultaiset tarrat ovat harvinaisimpia, joten ne ovat myös hieman arvokkaampia.

 

Pohjaleima

By arabia: Halvin pohjaleima. Valitse tämä, jos pohjaleimalla ei ole sinulle merkitystä. Arabia vaihtoi tehtaanmerkin vuonna 2014, joten vuoden 2014 jälkeen kaikissa muumituotteissa on tämä pohjaleima.

By arabia & vuosileima: Vastaava kuin By arabia, mutta sesonkituotteisiin on merkitty myös valmistusvuosi.

Kruunu: Valitse tämä, jos keräilet kruunuleimaisia muumituotteita tai jos muuta pohjaleimaa ei ole tarjolla. Kruunuleima on kaikissa Arabian muumituotteissa, jotka on valmistettu vuoteen 2014 mennessä.

Kruunu & vuosileima: Arvokkain pohjaleima. Ensimmäisiin muumituotteisiin vuosina 1997-2001 leimaan lisättiin tuotannon aloitusvuosi. Nämä pohjaleimat ovat siis hyvin harvinaisia.

MOOMIN 75: Valitse tämä, jos keräilet kultaleimaisia muumimukeja tai haluat  tyylikkään pohjaleiman! Tämä on arvokkaampi kuin kruunuleimainen muumimuki (ilman vuosileimaa).

 

Yleistä lisätietoa arabian pohjaleimoista ja muumimukeista


Mistä tietää missä muumimuki on valmistettu?

Valmistusmaa selviää muumimukissa olevasta tarrasta. Suomessa valmistettuja muumimukeja ovat ainakin ne tarralliset muumimukit, joiden tarrassa on teksti: Made in Finland. Thaimaassa tehtyjä ovat Made in Thailand -muumimukit. Muista tarroista tai pohjaleimoista ei voi päätellä muumimukin valmistusmaata. Joitain muumimukeja on kuitenkin valmistettu pelkästään Suomessa, joten näissä tapauksissa myös ne tarrattomat muumimukit ovat Suomessa tehtyjä.


Mitä tarkoittaa muumimukin kruunuleima?

Muumimukikeräilijän nimittämä kruunuleima, Arabia Finland, on ollut Arabian tehtaanmerkki vuosina 1981-2014. Jotkut keräilijät arvostavat tätä kruumuleimaa ja siksi keräävät kokoelmiinsa pelkästään kruunuleimallisia tuotteita. Tämä kruunuleima ei kuitenkaan takaa sen suomalaisuutta, sillä myös Arabian thaimaalaisissa tehtaissa painettiin tämä kruunuleima muumimukin pohjaan vuoteen 2014 asti. 


Mitä tarkoittaa muumimukin pohjassa oleva vuosiluku?

Muumimukin pohjassa voi olla tuotannon aloitusvuoden vuosiluku, jolloin se on valmistettu. Vuosileima löytyy muumimukeista, joiden valmistus on aloitettu vuosina 1996-2001. Vuosiluku löytyy lisäksi muutaman erikoismuumimukin pohjasta esimerkiksi Muumipeikko Unelmoi ja Iltapurjehdus -mukeista.

Vuoden 2014 aikana Arabian tehtaanmerkki on muuttunut. Tämän jälkeen jokaisen sesonkimuumimukin pohjaan on lisätty valmistusvuosi.

Kruunuleima_ARABIA_FINLAND_2001Pohja_2017


Mitä tarkoittaa "haamuleima"?

Haamuleima on uusimpien muumimukien pohjasta löytyvä kahden kirjaimen ja neljän numeron sarja. Kirjaimet viittaavat valmistuspaikkaan ja numerot valmistuspäivämäärää. Esim CR1013 -leimalla varustettu muki on valmistettu lokakuussa 2013.


Mitä tarkoittaa muumimukin tarra?

Erilaisilla tarroilla voi olla suurikin merkitys muumimukin arvossa, joka johtuu siitä, että tarrasta voidaan päätellä muumimukin alkuperä tai ikä. Arvokkaimpana tarrana pidetään Made in Finland -tarraa sen suomalaisuuden vuoksi. Vähiten arvossa on Made in Thailand -tarra, koska sitä ei ole valmistettu Suomessa. Muista tarroista, kuten arabia.fi ja Iittala Group, ei voida päätellä niiden alkuperää.

Made_in_finland_tarramade_in_thailandarabia.fi


Mihin mukeihin on tehty erivärisiä tarroja?

Vuodesta 2017 lähtien kesäsesonkimukeihin on tehty kolmen värisiä tarroja. Yhdessä laatikollisessa (6kpl) muumimukeja on kesäsesonkimukista riippuen yleensä 3 vihreää, 2 punaista ja 1 keltainen tarra. Tämän vuoksi tarran värillä saattaa olla merkitystä varsinkin silloin, jos keräilijät alkavat keräämään myös eri väriset tarrat kokoelmiinsa.

Esimerkkejä: Kesäteatteri (2017), Lähdetään lomalle (2018), Iltauinti (2019), Loikoilua (2020)


Miksi joissakin muumilautasissa on kuva molemmilla puolilla?

Ensimmäiset muumilautaset painettiin kaksipuolisina ja niitä myytiin pahvipakkauksissa yksittäin. Muumilautasen tarra saattoi olla kiinni pakkauksessa. Koska kaksipuoleiset lautaset ovat vanhempia ja useampien mielestä hienompia, ne ovat myös arvokkaampia. Myöhemmin lautasten tuotantoa jatkettiin yksipuoleisena.


 Esimerkkikuvia niistä virheistä, joita esiintyy usein myös ykköslaatuisissa, käyttämättömissä mukeissa, kun niitä tarkkaan tutkii. Tämän tyyppiset virheet lajittelemme kuntoluokkaan Tarrallinen & Aivan hyvä. Virhe voi olla joko tarrassa ja/tai jonkinlainen tehdasvirhe lasitteessa.

 

Talvinuotio Stockmann muumimuki

Primadonnan hevonen 

Keltainen pikku myy muumimuki Talviuni

 Tiuhti ja viuhti muumimuki

 Seikkailu muumimuki Keltainen myy

Siesta 

 Talvimetsä