Vinkkejä oikean muumimukin valintaan Finmugilta

Kaupan päälle:

Finmug laittaa jokaisen muumimukin mukaan pienen laatukortin. Laatukortissa kerrotaan onko muki tarrallinen vai tarraton ja missä kuntoluokassa se on.
Alta löydät tarkempaa tietoa kuntoluokista, tarroista ja jopa pohjaleimoista.

Tarkat kuvaukset kuntoluokille, tarroille ja pohjille

Kuntoluokka

Tarrallinen & Superhyvä

Valitse tämä, jos keräilet tai haluat antaa lahjaksi uusia ja täydellisiä muumimukeja sekä maksat mielellään käsintarkistetusta huippulaadusta hieman enemmän. Mukissa oleva tarra on huippukunnossa. Lasitteessa tai kuvituksessa ei myöskään ole tehdasvirheitä, joita löytyy tarkasti katsomalla melkein joka toisesta muumimukista. Tämä on se muki, jonka tarkka keräilijä valitsee kaupassa käydessään kaikkien mukien joukosta, mielellään hyvässä valossa 😉

Tarrallinen & Aivan hyvä

Valitse tämä, jos haluat varmasti käyttämättömän mukin joko itselle tai lahjaksi ja muumituotteen saajalle kelpaa aivan tavallinen kaupasta saatava tarrallinen tuote.
Tämä muki on uusi, mutta siinä saattaa olla muumituotteille hyvin tavallisia tehdasvirheitä tai muita pieniä jälkiä lasitteessa tai tarrassa. Selkeyden vuoksi olemme valokuvanneet tavallisimpia virheitä lasitteessa ja tarrassa. Voit katsoa esimerkkikuvat sivun alalaidasta.

Tarrallinen & Kovia kokenut

Valitse tämä, jos haluat hieman edullisemmin uuden tarrallisen mukin. Tarrassa sekä lasitteessa saattaa olla selkeitä virheitä, mutta muki on ehjä.

Tarraton & Superhyvä

Valitse tämä, jos välität laadusta, mutta et tarroista. Tästä saa hieman edullisemmin uuden ja virheettömän muumimukin. Tämä muki on hyvin todennäköisesti käyttämätön, koska emme ole löytäneet siitä mitään käytön jälkiä tai tehdasvirheitä. Tämä muki on hyvä valinta myös keräilyyn.

Tarraton & Aivan hyvä

Valitse tämä, jos haluat mukin edullisesti, mutta kuitenkin kohtuullisen hyvässä kunnossa. Tässä mukissa voi olla jonkin verran käytön jälkiä. Näitä mukeja ostetaan pääasiassa tavalliseen arkikäyttöön. 

Tarraton & kovia kokenut

Valitse tämä, jos haluat ostaa muumituotteita erittäin edulliseen hintaan. Mukissa on erittäin paljon käytönjälkiä, mutta muki on kuitenkin ehjä. 

Tarra

Finland

Finland on arvokkain tarravaihtoehto. Valitse tämä, jos keräilet Made in Finland -tarralla olevia muumimukeja tai haluat Suomessa valmistetun muumituotteen.
Vain harvassa muumimukissa on tarjolla Made in Finland -tarra. Lista niistä mukeista löytyy sivun alareunasta

Fin/Thai

Valitse tämä, jos haluat muumituotteen, joka on mahdollisesti tehty Suomessa. Tarran perusteella ei voi päätellä, onko tuote tehty Suomen vai Thaimaan tehtaalla, koska siinä ei lue valmistusmaata. Tarrassa lukee vain tuotteen nimi ja Arabia.fi / Iittala group

Thailand

Thailand on halvin tarravaihtoehto. Valitse tämä, jos sinulle ei ole merkitystä, missä maassa muki on valmistettu tai mukille ei ole muita tarravaihtoehtoja.
Suomessa ollut Arabian tehdas lopetti muumituotteidein valmistuksen vuonna 2015, joten vuoden 2015 jälkeen valmistettuja mukeja ei ole tarjolla kuin Made in Thailand -tarralla.

Thailand (kultainen/punainen/vihreä)

Finmug tarjoaa värivaihtoehtoja sinulle, joka haluat valita mieluisen värin tarralle tai keräät jokaisen värin.
Vuosina 2017-2021 ilmestyneissä kesäsesonkimukeissa oli tarjolla kolmen värisiä tarroja.
Kuuden mukin laatikoissa oli 3 vihreää, 2 punaista ja 1 kultainen tarra. Tämän vuoksi kultaiset tarrat ovat harvinaisimpia, joten ne ovat myös hieman arvokkaampia.

Thailand (Paketti)

Tälläisen tarravaihtoehto sisältää myös muumimukille kuuluvan alkuperäisen pahvilaatikon.
Vain muutamille erikoismukeille ja kaikille glosholmmukeille on tehty säilytyslaatikko.

Pohjaleima

By arabia

Tämä on halvin ja tavallisin pohjaleima. Valitse tämä, jos pohjaleimalla ei ole sinulle merkitystä tai tuotteelle ei ole muita pohjavaihtoehtoja. Arabia vaihtoi tehtaanmerkin vuonna 2014, joten vuoden 2014 jälkeen kaikissa muumituotteissa on tämä pohjaleima.

By arabia & vuosileima

Vastaava kuin By arabia, mutta pohjassa on lisäksi vuosileima, eli muumimukin valmistusvuosi. Vuodesta 2015 lähtien kaikissa sesonkimukeissa ja muutamissa erikoismukeissa on vuosileima pohjassa.

Kruunu

Valitse tämä, jos keräilet kruunuleimaisia muumituotteita tai jos muuta pohjaleimaa ei ole tarjolla. Kruunuleima on kaikissa Arabian muumituotteissa, jotka on valmistettu vuoteen 2014 mennessä.

Kruunu & vuosileima

Tämä on arvokkain pohjaleima. Vuosina 1997-2001 muumituotteen pohjaan lisättiin tuotannon aloitusvuosi. Vuosiluku lisättiin siis vain tuotannon aloitusvuotena, eli hyvin rajalliseen määrään mukeja. Tälläinen leima on siis hyvin harvinainen ja vanha, joten se nostaa muumimukin arvoa merkittävästi.

MOOMIN 75

Valitse tämä, jos keräilet kultaleimaisia muumimukeja tai haluat tyylikkään, kultaisen pohjaleiman!
MOOMIN 75- leima on arvokkaampi kuin kruunuleima (ilman vuosileimaa), koska kultaleima on harvinaisempi ja hienompi.

Esimerkkikuvia - Tarrallinen & Aivan hyvä

Myös ykköslaatuisissa käyttämättömissä tarrallisissa mukeissa löytyy tehdasvirheitä, kun niitä tarkkaan tutkii. Jos löydämme virheen lasitteesta tai tarra on hieman taittunut/revennyt, laitamme muumimukin kuntoluokkaan Tarrallinen & Aivan hyvä.

Muumimukeja Made in Finland - tarralla

Sesonkimukit

- Joulumuki 2003-2004
- Talviyö 2007
- Talviuni 2015 (tehty myös Thailand-tarralla)
- Hetki rannalla 2015
- Juhannus 2016

Koska ensimmäiset muumimukit on valmistettu Thaimaassa vuoden 2008 loppupuolella, on myös Uimahyppy, Delfiinisukellus, Rantaelämää ja Lumilyhty varmasti tehty suomessa.

Hahmomukit

- Rakkaus
- Muumipappa tuumiskelee
- Muumimamma ja marjat
- Muumipeikko jäällä
- Pikku Myy liukumäessä
- Niiskuneiti ja aarrearkku
- Haisuli, harmaa
- Nipsu, Ruskea
- Nuuskamuikkunen, Sininen
- Perhe
- Vilijonkka, harmaa
- Hemuli, violetti
- Mörkö
- Tiuhti ja Viuhti (vanhempi)
- Tuutikki, sininen
- Hattivatit
- Pikku Myy, keltainen

Muut mukit

- Ruotsimuki, pinkki
- 90-luvun muumimukit
Kaikkia 90-luvun mukeja ei ole tarjolla tarrallisena, mutta 90-luvulla tehtiin kaikki mukit Suomessa.

Finmugin varastossa

Finmugin valikoimassa olevat Made in Finland mukit täältä