Informasjon om mummikrus - Vanlige spørsmål - FAQ

Tilläggsinformation om muminmuggarna

Tips för att välja rätt Muminmugg eller annan Muminprodukt

Nedanför dessa tips hittar du ytterligare information om arabiska frimärken och Muminmuggar i allmänhet.

På toppen av affären: Finmug inkluderar ett litet kvalitetskort med varje Muminmugg. På kvalitetskortet står det om muggen har ett klistermärke eller inget klistermärke och vilken skickkategori den är i. Nedan hittar du mer detaljerad information om fitnessklasser, klistermärken och även bottenstämplar.
 

Laatukortti muumimukeille

Skick

Etikett & Superbra: Välj detta om du samlar på eller vill ge nya och perfekta muminmuggar i present och gärna betalar lite mer för handcheckad toppkvalitet. Klistermärket är i utmärkt skick och denna Muminmugg har inte ens fabriksfel i glasyren eller illustrationen, som finns i nästan varannan Muminmugg om man tittar noga. Det här är muggen som den kräsna samlaren väljer bland alla muggar vid besök i butiken, gärna i ett bra ljus 😉

Etikett & Helt okei: Välj detta om du definitivt vill ha en oanvänd mugg antingen till dig själv eller som present, och mottagaren av Muminprodukten klarar sig bra med en vanlig, butiksköpt klibbig produkt.
Även om det här är en ny mugg kan den ha mycket vanliga fabriksfel för Muminprodukter eller andra små märken på glasyren eller klistermärket. För tydlighetens skull har vi beskrivit de vanligaste felen i glasyren eller klistermärket. Du hittar exempelbilder längst ner på sidan.

Etikett & Godt brukt: Välj detta om du bara vill ha en ny, klibbig mugg lite billigare och kanske tvätta av klistermärket efter att du har fått Muminprodukten. Välj detta om du inte har något emot att glasyren har ett större fel än vanligt. Produkten är givetvis inte trasig.

 

Uten etikett & Superbra: Välj detta om du bryr dig om kvalitet men inte klistermärken. Du kan få en ny och felfri Muminmugg lite billigare. Denna mugg är mycket troligt oanvänd, eftersom vi inte kunde hitta några tecken på användning eller fabriksfel. Denna mugg är också ett bra val för insamling.

Uten etikett & Helt okei: Välj detta om du vill ha en mugg som är billig, men fortfarande i rimligt skick. Dessa muggar köps huvudsakligen för normalt vardagsbruk. Denna produkt visar inga spår av användning, så du kan också få en billig samlarmugg till din hylla.

Uten etikett & Godt brukt:  Välj detta om du vill ha Muminprodukter till ett mycket överkomligt pris. Denna produkt är intakt, men det finns väldigt många tecken på användning. Om du inte tittar på vad du äter eller dricker gör den här produkten också sitt jobb bra.

 

Etikett

Thailand: Det billigaste klistermärkealternativet. Välj detta om du inte bryr dig i vilket land muggen är tillverkad i. Tyvärr slutade Arabia-fabriken i Finland att tillverka muminprodukter 2015, så muggar gjorda efter 2015 är endast tillgängliga med etiketten Made in Thailand.

Finland: Det mest värdefulla klistermärkealternativet. Välj detta om du samlar Muminmuggar med Made in Finland - Sticker eller om du vill ha en Muminprodukt tillverkad i Finland. Endast ett fåtal Muminmuggar erbjuder alternativet Made in Finland. Listan finns längst ner på sidan.

Fin/Thai: Välj detta om du vill ha en Muminprodukt som eventuellt är tillverkad i Finland. Utifrån etiketten går det inte att dra slutsatsen om produkten är tillverkad i en fabrik i Finland eller Thailand, eftersom den inte anger tillverkningsland. Etiketten säger bara namnet på produkten och Arabia.fi / Iittala-gruppen / designad i Finland.

Thailand (Guld/röda/gröna): Välj den färg du gillar, eller samla alla klistermärken i olika färger. Sommarsäsongsmuggarna som släpptes 2017-2021 hade trefärgade klistermärken. De 6 mugglådorna hade 3 gröna klistermärken, 2 röda klistermärken och 1 guldklistermärke. Guldklistermärken är därför de sällsynta, så de är också något mer värdefulla.

 

Bottenstämpel

By arabia: Det billigaste alternativet för basstämpel. Välj detta om du inte bryr dig om bottenstämpeln. Arabia ändrade fabriksmärket 2014, så efter 2014 har alla Muminprodukter denna bottenstämpel.

By arabia: & årsstämpel: Liknar By arabia, men tillverkningsåret är också markerat på säsongsprodukterna.

Krona: Välj detta om du samlar på kronstämplade muminprodukter eller om inget annat basalternativ är tillgängligt. Kronstämpeln finns på alla Arabias Muminprodukter som tillverkades senast 2014.

Krona & årsstämpel: Det mest värdefulla basalternativet. För de första muminprodukterna mellan 1997 och 2001 lades tillverkningsåret till frimärket. Dessa stämplar är därför mycket sällsynta.

MOOMIN 75: Välj detta om du samlar på guldstämplade muminmuggar eller på annat sätt bara vill ha en snygg bottenstämpel! Denna är mer värdefull än en muminmugg med kronstämpel (utan årsstämpel).
 

Allmän ytterligare information om arabiska frimärken och muminmuggar


Hur vet man var en muminmugg har tillverkats?

Etikett avslöjar var muminmuggen tillverkats. Muggar som bär ett klistermärke med texten Made in Finland är tillverkade i Finland. Muggar med klistermärken som säger “Made i Thailand” är på motsvarande sätt tillverkade i Thailand. Andra klistermärken eller stämplar ger inte information om tillverkningsland. Vissa serier muminmuggar har tillverkats endast i Finland, så i dessa fall vet vi tillverkningslandet även om identifierande klistermärke och stämpel saknas. 


Vilken innebörd har kronstämpeln på en muminmugg?

Samlare av muminmuggar talar ibland om “kronstämpeln”, och avser då stämpeln “Arabia Finland” som varit Arabias fabriksstämpel 1981-2014. Vissa samlare uppskattar kronstämpeln och samlar endast produkter som bär denna stämpel. Den är dock inget garanti på att produkten tillverkats i Finland, ty den användes även i Arabias fabriker i Thailand fram till 2014.


Vilken innebörd har årtalet som syns på bottnet av en muminmugg?

Årtalet som finns på bottnet av en muminmugg kan hänvisa till det år då ifrågavarande produktserie lanserades, eller till det år då den individuella produkten tillverkats. Stämpeln finns på produkter som tillverkats under åren 1996-2001. Årtalsstämpeln finns dessutom på en del specialmuminmuggars botten som till exempel Mumintrollet dagdrömmer och Kvällsseglats -muggarna. 

Under 2014 ändrade Arabia sin stämpel så att varje säsongsmugg bär en stämpel som anger muggens tillverkningsår. 
 

Kruunuleima_ARABIA_FINLAND_2001Pohja_2017Vad avses med en “spökstämpel”?

Spökstämpeln är den två bokstäver och fyra siffror långa serie som finns på de nyaste muminmuggarnas botten. Bokstäverna hänvisar till tillverkningsort och siffrorna anger tillverkningsdatum. En mugg med stämpeln CR1013 är tillverkad i oktober 2013. 


Vilken innebörd har klistermärket på en muminmugg?

Olika klistermärken kan ha stor betydelse för en muminmuggs värde. Klistermärket kan ge information om muminmuggens uprsprung eller ålder. De mest värdefulla är Made in Finland -klistermärken, eftersom de berättar att muggen tillverkats i Finland. Minst uppskattade är klistermärken med texten “Made in Thailand”, eftersom de visar att produkten inte tillverkats i Finland. Övriga klistermärken som “arabia.fi” eller “Iittala Group” ger ingen information om muggens ursprung. 

Made_in_finland_tarramade_in_thailandarabia.fi


Vilka muggar har getts färggranna klistermärken?

Börjande år 2017 har sommarsäsongsmuggarna haft klistermärken i tre olika färger. I en låda (6 muggar) finns det, beroende på muggen, vanligtvis tre gröna, två röda och ett gult klistermärke. Klistermärkets färg kan sålunda ha sin betydelse, i synnerhet om samlare börjar söka muggar med olika färgers klistermärken till sina samlingar. 

Exempel: Sommarteater (2017), Vi åker på semester (2018), Kvällsdopp (2019), och Vilopaus (2020). 


Varför har vissa mumintallrikar bild på båda sidor?

De första mumintallrikarna trycktes som tvåsidiga och såldes enskilt i pappförpackningar. Tallrikens klistermärke kunde vara fästi förpackningen. Eftersom de tvåsidiga tallrikarna är äldre och enligt många också finare, är de även mer värdefulla. Senare fortsattes tillverkningen av tallrikar med bild endast på ena sidan.


 

Exempelbilder på de misstag som ofta uppstår även i förstklassiga oanvända muggar när man noggrant undersöker dem.

Denna typ av fel uppstår i tillståndskategorin Etikett & Helt okei

Felet kan vara antingen i etiketten och/eller något slags fabriksfel i glasyren.

 

Talvinuotio Stockmann muumimuki

Primadonnan hevonen 

Keltainen pikku myy muumimuki Talviuni

 Tiuhti ja viuhti muumimuki

 Seikkailu muumimuki Keltainen myy

Siesta 

 Talvimetsä